Bykstuga på väg från Stämna gård till Landeryd

Åjina mej vad det virvlar och ryker från gamla bykhuset vid Stämna gård… Det har en lång historia, förmodligen timrat vid mitten av 1800-talet, eventuellt av återvunnet timmer från ett äldre hus. Sen har det tjänat som bykstuga, bilgarage, hönshus och förråd – och förmodligen hade det snart säckat ihop ifall inte Bo Thor i Linköping som driver Thor Byggnadsvård AB hade fått ögonen på det. Av ägaren til gården erbjöds han 2009 ta hand om det – med en respit på två år.

Så nu är det hög tid för räddning och under några dagar har vi samarbetat för att förbereda en flytt till Landeryd där det kommer att utgöra en del av lokalerna till hans företag.

Första etappen blev att ”klä av huset” panel av olika årgångar och att rensa det invändigt för att kunna se i vilket skick stommen är. Svaret för det yttre blev i stort sett utmärkt, med vackert timmer. Undertaket är däremot dåligt och får bytas ut, liksom bjälkar till loftet. Längre fram återkommer vi med rapporter om flyttningen.

Det här inlägget postades i Husflyttning. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.