Takrenovering räddar gammalt torp

Taket på det gamla Kvarntorpet vid Cedersberg söder om Linköping har länge varit i stort behov av att lagas. Ett hundratal taktegel var spruckna och trasiga, här och var hade många års mindre läckage gått hårt åt vissa partier av undertaket. Nocken var illa medfaren, tätad med puts undertill. Men efter vintern fanns det ännu hopp när jag i samarbete med Bo Thor på Thor Byggnadsvård AB i Landeryd, Linköping, satte i gång arbetet.

Vi började på en sida, reste ställning och lyfte av omkring 500 taktegel. Sen tog vi bort läkten, ersatte trasigt virke i undertaket med nygammalt virke som Bo tagit med från en lada i Askeby. Nästa steg blev att täcka taket med oljehärdad plywood. Det står emot eventuell väta som kommer ner i springorna. Därefter spikade vi ny läkt, lade tillbaka det ursprungliga teglet och kompletterade med ungefär 50 pannor per sida.

Sista momenten blev att spika nya vindskivor, vattbrädor och ny nock, alla strukna med trätjära.

Det här inlägget postades i Renovering och restaurering. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.