NYBYGGT

Ny bod i Ekeby Almby

Dörrar i klassisk stil
Den gamla garage-, bod- eller stalldörren som ruttnat eller brutits sönder. På byggvaruhuset finns den knappast, däremot kan jag bygga på plats eller i samarbete med snickeri. Särskilt vackert blir det med äldre eller nygjorda gångjärn och beslag i smide. Målning med linoljefärg eller trätjära.

 

Tre i ett: redskapsbod, vedbod och torrdass.
I en 15 kvadratmeters bod som inte kräver byggnadslov får man plats med mycket. Det här är ett exempel på en bod som jag och mina medarbetare rest i Skeberg utanför Leksand för att passa till ett äldre timmerhus. Dörrar och fönster är återvunna från en gammal bod. Stommen tillverkades som byggsats i Karlslund, Örebro, transporterades därefter i delar på bilkärra till fastigheten. Därefter restes den på grundstenar, och kompletterades den under tre dagar på plats, för att slutligen målas av beställaren.

Lusthuset
Dubbeldörrarna kom från Kvarnmästargården och fönstren från en fotoateljé i Stora Mellösa som höll på att förfalla. De gav yttermåtten till det lusthuset intill Svartån. Stommen i åtta delar och panelen utanpå gjordes som byggsats inomhus under vintern, restes sen på våren på en gjuten grund. Därefter reste vi takstolarna, spikade tak och fick det klätt med skivtäckning av en skicklig pensionerad plåtslagare. Furugolvet spikades med smidd spik, väggarna kläddes med träpanel – därefter var det dags att öppna för sommarens fröjder.

Egna förslag?
Kanske har du själv sparat material en tid, exempelvis dörrar och fönster, till redskapsbod eller lusthus? Eller behöver du en större ved- eller förrådsbod? Bygga till den befintliga boden? Kontakta Karlslunds Byggnadsvård för att diskutera idéer och möjlighet att förverkliga dem.

Kommentarer inaktiverade.